Knocklofty House.

 

Built as a private retreat in the city, the house is constructed from low maintenance, naturally fire safe materials with an emphasis on sustainability and openness. The bushland site originally contained old and abandoned sandstone quarries which have created the back drop and informed the creation of external spaces and the location of rooms within the house. 

 

A natural swimming pool, which uses native and endemic Tasmanian plants as the filter, has been created in the space previously occupied by a small pond in the bottom of the quarry, and this now provides an extension to the living space. 

Dolerite stone walls built by artisans and sandstone paving all reference the local area and the site and create the important connection of house to landscape.

Polished concrete slabs, masonry internal and external walls, solar photovoltaics used to offset energy consumption, super insulation to walls and ceilings and low emissivity double glazing, along with under slab and slab edge insulation have created a home which is comfortable year round. 

The house includes a fire bunker which doubles as a store room and active roof mounted sprinkler systems designed by CDA Architects are for protection from direct fire attack.

West Hobart House.

 

Set high on the hill above Hobart this house is an ultra modern addition to the streetscape. Expansive views are framed by carefully considered window openings and solar gain and control carefully considered to create a home that is light bright and achieving a 6 star energy rating.

 
 

Geilston Bay Renovation.

This renovation to a 1950s brick bungalow which had been largely untouched by its original owners had a garden that was completely overgrown such that fabulous views over the water could not be observed.

This renovation opened up the inside of the house so that views to the Bay were available from all rooms of the house. The kitchen laundry and bathrooms were all remodelled and the garden completely overhauled. The outcome is a beautiful and liveable home.

 
 

Battery Point House.

Dark and cold this home in Battery point was transformed by the removal of the old kitchen and laundry in a lean to and the subsequent creation of a new kitchen family room open to the rear garden with a new Master bedroom  with walk in robe and ensuite above. The new master bedroom suite is accessed by  a bridge to the new addition, and has expansive views over the city whilst maintaining privacy for the owners. The removal of the old partially enclosed staircase from the lower floor and installing a new open tread stair made what was a very dark corridor feel wider, lighter and more spacious.

 

West Hobart Renovation.

 

Dating to the 1830’s this historic home had a most convolulted floor plan due to many changes and additions over its life time. The kitchen felt dark and dated and was a completely internal room. The gutting of both  the kitchen and another bathroom, effectively swapping their locations, created a beautiful rustic space for the kitchen and associated dining area along with a “tardis” like ultra modern bathroom. Original sandstone walls and timber floors have been enhanced by this rennovation and what was dark is now light.

 

Mt Stuart Kitchen Renovation.

 

A beautiful modern kitchen has been created  which uses references to glazing and fabrics to create a feeling of being completely compatible the stately early 20th century home. The transformation of the space is so complete it is hard to imagine how disorganised the kitchen area was before the works were undertaken.

 
 

Queenborough Rise Apartments.

The Queenborough Rise Terraced Independent Living units were designed as part of a larger Aged Care Facility development for Uniting Age Well. Perched at the top of a steep site adjacent a bushland park the units comply with bushfire code requirements and Access and Mobility standards. The level entry and private garden spaces and northerly orientation with modern open planning and stylish fit out makes the apartments very liveable and disguises their real purpose.

 

The units have been designed to meet the requirements of the Access and Mobility Standard and the Aged Care Certification Guidelines. They include ergonomic features such as grab rails and large plate light switching. With high quality fittings, a flexible floor plan and private garden settings, the units do not promote their specific need design. 

While proximity to the aged care facility allows access to nursing services if required it has been important for the residents of the independent living units to achieve a sense of separation and an alternative identity. This separation has been successful physically and visually within the confines of the site. 

Barossa Park.

 

Designed to meet the requirements fo the Access and Mobility standard and the Aged Care Certification guildelines along with a very strict budget, these 6 & 7 star co-joined houses are spacious and inviting. Orientation to the north has provided privacy and pleasant spacious outdoor areas for people living in close quarters.